В хода на работата често се питаме как да улесним нашите клиенти в този нелек, но вълнуващ процес, наречен учене. Решихме да попитаме нашите преподаватели какво биха препоръчали на новобранците – тези които сега правят първи стъпки в италианския.  Знаем колко сте заети, затова от всички полезни отговори, които получихме,  и подбрахме 3-те най-важни. Cominciamo!

1. Бъдете отворени за новото

Съветът, който оглавява класацията, звучи като от книга за самопомощ, но е най-важното, което трябва да включим в подхода си още в началото и да запазим до края. Това е, разбира се, ако искаме да се насладим на процеса на учене, а не да изпаднем в едно от следните състояния: стрес, депресия, болезнена състезателност ( с други или себе си), страх от непознатото.

Всички знаем колко важно е да продължаваме да учим докато сме живи. Но изучаването на нов език, а  и придобиването на каквото и да е друго ново умение, се   случва извън зоната на комфорта. Затова и повечето от нас се чувстват точно така: неудобно ( и на моменти глупаво). Важно е да сме наясно с това и да бъдем щедри към себе си: да си позволим да бъдем начинаещи.

И да не забравяме: наградата е несъизмеримо по-голяма от изпитания дискомфорт!

2. Не се опитвайте да превеждате всичко

Донякъде свързан с предишния , този съвет е особено важен защото може значително да скъси пътя към разбиране и усвояване на езика . Тук особено трябва да внимават хората на разните “точни” и математически науки. Да, вие –  инженери, счетоводители, финансисти, химици, физици, за Вас говорим. Как ние, филолозите, да Ви го обясним така по-научно (малко), че да ни разберете.

Всеки език е плод на културния контекст, в който е създаден и в който е еволюирал, затова точните преводи са трудна работа. Има думи, изрази, дори и граматични форми, които съществуват на италиански, но не и на български, и обратно. Това не е повод за паника. Точно в това е магията – всеки език ни позволява да се изразяваме по уникален и неповторим начин, да придаваме нюанси, които на друг език се загубват. Затова полиглотите казват, че буквално се чувстват като други хора като заговорят на нов език.

3. Използвайте апове, но не се осланяйте само на тях

 

Аповете са тук, за да ни спестят време и усилия, да ни помогнат да постигнем целите си като ни посочат най-пряката и лесна пътечка към решението на всеки проблем… Нали?
Но ако сте като мен и всеки ден инсталирате нов ап в опит да организирате всяка сфера от живота си, накрая им губите края, и най-вече губите времето си в организиране задачите си, вместо да вземете да ги свършите (този пост беше за преди две седмици).
Така или иначе, сладко-киселото присъствие на технологиите в живота ни е като слон в стаята: не можем да се правим, че го няма.  И е факт  – има много добри апове за италиански, някои от които – напълно безплатни (в следващ пост ще публикуваме списък на най-добрите). Но не разчитайте само на тях. В ученето водещи трябва да сте вие, с вашите таланти, способности и слаби места, а не аповете, с техните възможности и ограничения. Комбинация от учене с преподавател/ментор  и самостоятелно учене си остава най- добрия начин за учене на език. Може би защото човешкия фактор си остава важен… За сега:)