7 преподаватели споделят. Мануела.

Мануела е завършила лингвистика и е сертифициран преподавател по италиански.  Преоткрива страстта към преподаването след много години в корпоративния свят и изкачване на кариерната стълбица... за да й се посвети напълно към днешна дата. Това, което обича най-много, са планините и няма търпение да посети българските. Говори няколко езика, сред които и руски.

Кои клишета и погрешни представи за италианците би искала да премахнеш?

Културните клишета, че Италия е пица и паста, а италианците са весели и повърхностни, които пеят и свирят на мандолина по цял ден. Конкретно  за изучаването на италиански – много хора смятат, че ако говориш френски и испански, ще научиш италиански съвсем лесно. Това не е вярно.

Кои аспекти от съвременната италианска култура би искала да споделиш с курсистите от България?

Започвам оттам, че днес Италия е едно много различно място от тяхната представа, която е по-близка до Италия през 80-те и 90-те. Връзките в семейството са различни, технологиите промениха живота ни, има много повече несигурност в професионално отношение. Младите не са толкова политически активни, колкото бяха в миналото. Цялото ни съществуване е различно.

Това, което най-много искам да споделя с курсистите, е красотата на градовете ни, историята, изкуствата, литературата, храната…

Какво би искала курсистите ти да знаят, преди да започнат да учат италиански?

Че поемат на едно обогатяващо пътешествие към корените на европейската цивилизация. И че ученето на чужд език не е лесно, но никога нетрябва да се притесняват да правят грешки, защото те са задължителна част от процеса.

Назад