8 италиански филма, които да гледаш тази година

La pazza gioia (2016) – Paolo Virzì/ Лудетини (Драма, Комедия)

Донателла и Беатриче (в главните роли невероятните Микаела Рамаццотти и Валерия Бруни Тедески), са 2 жени с тотално различни характери и житейски истории, чиито страдание и тревожност ги свързват. Запознават се в модерен психиатричен център, откъдето решават да избягат, за да намерят щастието и радостта в света извън клиниката. По време на лудешкото си пътуване, двете жени се опитват да се отърсят от затворените стени и изолацията на лечебното заведение, да приемат разочарованията и най-вече себе си.

Lo chiamavano JEEG ROBOT (2015) – Gabriele Mainetti/ Наричаха го Джиг Роботът (Супергерои)

Готови ли сте да се срещнете с първия СУПЕРГЕРОЙ в италианското кино? Ще го откриете не другаде, а в Римския квартал Тор Белла Монака (пословичен с наркотиците и престъпността си). Вследствие на странен инцидент, престъпникът на дребно Енцо Чекотти развива свръхестествени сили. Затворен и с проблематичен характер, Енцо използва новопридобитите си сили, за да извършва дребни престъпления. Това, което не знае обаче е, че има враг. Този враг иска да има силите на Енцо, за собствените си користни цели. Един неконвенционален прочит на филмите за супергерои.

Nuovo Cinema Paradiso (1988) – Giuseppe Tornatore/ Ново кино "Парадизо" (Драма)

Първата незабравима италианска класика в нашата селекция и един от най-обичаните италиански филми за всички времена. Режисиран от великолепния Торнаторе и спечелил множество престижни награди (включително Оскар), филмът сам по себе си е признание в любов към киното. Действието се развива в малко сициалнско градче и разказва историята на Тото – едно момче, което всеки ден скришом се промъква в кино Парадизо, за да гледа всички нови филми. Музиката на филма е написана от друг италиански майстор... или по-скоро - IL MAESTRO, Енио Мориконе. Ако не сте го гледали, този филм ще стопли сърцата ви и ще ви припомни защо искате да учите италиански. (Знаем, защото в немалка степен той е и причината да създадем школата Долче Стилново).

I cento passi (2000) – Marco Tullio Giordana  / Стоте стъпки (Драма, Биографичен)

Действието се развива през 50-те в малкото сициалнско градче Чинизи и разказва истинската история на Джузепе Пепино Импастато - италиански активист, убит от мафиотския бос Гаетано Бадаламенти. Този биографичен филм разкрива ключовата роля, която изиграва Импастато в борбата срещу мафията и огромното му влияние върху италианската култура и политики през 60-те и 70-те години.

La finestra di fronte (2003) – Ferzan Ozpetek  / Прозорецът отсреща (Драма, Романтичен)

Джованна и Филиппо са женена двойка от Рим. След девет-годишен брак, връзката им е в криза и любовта - преуморена. Тогава случайно срещат един старец, изгубил паметта си. Докато се опитват да разберат кой е, в историята влиза Лоренцо - млад банкер, който живее точно "отсреща". Филмът изследва връзките между миналото и настоящето, благодарение на които Джованна ще разбере кой е старецът и ще опознае загъдъчният съсед от отсрещният прозорец. В главните роли са прекрасните Джованна Медзоджорно и Раул Бова.



Ladri di biciclette (1948) – Vittorio De Sica  / Крадци на велосипеди (Неореализъм)

Едно класическо предложение за любителите на вечните черно-бели истории на киното и на легендарния Виторио де Сика. Филмът е неостаряващ символ на италианският следвоенен неореализъм. Разказва историята на беден и безработен баща, който трябва да намери откраднатия си велосипед, за да може да работи. В този филм Де Сика и Джаваттини (в главната роля), заедно изтъкават реалистичната картина на човешките ценности и проблеми на трудния следвоенен период, които могат да са също толкова актуални и днес.

Il racconto dei racconti (2015) – Matteo Garrone  / Приказка на приказките (Фантастика)

Плетеница от различни истории, това е филмова адаптация на сборника от италиански фолклорни приказки Lu cunto de li cunti, публикуван през 1637-ма! година от Джанбатиста Базиле. Филмът ще ви запознае с някои от популярните наполетански приказки и освен това ще видите едни от най-красивите италиански паметници на културата в южна Италия като замъкът Donnafugata (Сицилия), Castel del Monte(Пулия), e il Castello di Roccascalegna (Абруццо). Оригиналният език на филма е английски, но това го прави идеален за учещите италиански! Гледайте филма дублиран на италиански, за да чуете стандартен, лесно разбираем италиански език без регионални акценти.



Luca (2021) – Enrico Casarosa / Лука (Анимация)

Анимация на Дисни Пиксар, на която всички любители на Италия ще се насладят не само заради визията - действието се разивива в Чинкуе Терре и черпи от местния фолклор, но и заради прекрасната италианска музика. Разказва историята на малкия Лука, който всъщност не е момче, а ... морско чудовище. Това е един филм за важните приятелства в детските години, които често предопределят кои искаме да бъдем и в каква посока ще поемем в живота. Времето тече различно когато си дете, а едно лятно приключение може изцяло да промени живота ти. Създателите на филма ви канят да се потопите в атмосферата на Италия, да се насладите на красотите на италианското море и да се завърнете в детството, за да си спомните откъде започва вашата история.

Назад