Времето е спряло в малкото борго Сан Гузме, заобиколено от прочутите лозя на Кианти, в самото сърцето на Тоскана. Тази кулинарна история започва в старинната кухня на “леля” (zia) Nara, с историите на жените от градчето и ехо на камбанен звън.
Тук сме по покана на тосканския шеф Марта Чаппи, чиято страст и специалност са античните тоскански рецепти и качествените, семпли, традиционни продукти.
Тя ги изучава и преобразява така, че всеки да може да се наслади на автентична италианска кухня в дома си... Независимо дали се намира в Италия, Испания, България или САЩ.
Не можем да говорим за “пълно потапяне” в италианската култура и език, без да вдъхнем ароматите, без да усетим вкуса и чуем историте, от които са изтъкани традиционните италиански рецепти. Италианската кухня е монументална част от италианската култура и живот, и де факто - сладостна хапка след хапка, е покорила целия свят!
Затова, заедно с шeф Марта Чаппи, ви каним на един урок по готварство и италиански!
Марта ще сподели с нас страстта си към тосканската кухня като ни покаже тънкостите на приготвянето и историята на един от най-емблематичните италиански десерти - тирамису.
Това ще е урок по готварство + урок по италиански в едно.
Но всъщност "уроците" ще дойдат от мъдростта на италианските рецепти, от един неповторим и отминал? начин на живот, от човешките истории, които те разкриват.
Какво знаете за значението на продуктите на тирамисуто, за страстта и съперничеството, които го съпътстват от самото начало?
Защо е десерт, достоен за царствени особи, защо в първото име фигурира думата "супа"...?
Ще чуем не само историята на тирамисуто, но и историята на Марта - как се е породила страстта й към тосканската кухня; каква е реалността на един италиански шеф в Сиена в наши дни...
Ще чуем за нейната "леля" Нара, за това как е започнал фестивалът на Сан Гузме, за това как днес шеф Марта съчетава двете си страсти - към готвенето и преподаването на италиански.
Ако не успеете да се включите в този първи урок (местата са ограничени и вече - почти изчерпани), пишете ни, за да се опитаме да го организираме - с ново, различно, но също толкова емблематично тосканско ястие.
Надяваме се, че това ще се превърне в наша традиция, начин да опитаме заедно вкусовете на Италия, да задълбочим знанията си и усещанията си за нея и ...да я приближим още малко до сърцата си.