Списък с безплатни дигитални ресурси за учене на италиански, препоръчани от курсистите на Долче Стилново

Който има съмнение, че италианският език и култура са едни от най-обичаните в световен мащаб, трябва само да направи търсене в гугъл или в любимата си социална мрежа и ще бъде буквално залят от съдържание на тема “безплатни уроци по италиански”, “италианска култура”, “научи италиански веднага” и т.н. Стотици и стотици ютюбъри, инфлуенсъри, подкасти, инстаграм акаунти, сайтове и приложения, създадени с благородната цел да помагат и да утолят световните глад и жажда за този прекрасен език и за повече близост с тази прелестна италианска култура.  

И така опираме до въпроса: как да отсеем тези, които дават най-много стойност?

В предната статия предложихме списък с подкасти и ютюб канали, избрани от екипа на Долче.  Попитахме и нашите курсисти за техните съвети и в тази статия представяме предложенията им за любимите/най-полезните дигитални места, които те често посещават. Заслужава си да им хвърлиш един поглед - те ще обогатят колекцията ти от ресурси, а кой знае - може би сред тях ще намериш и твоя истински помощник + вдъхновение за следващото ниво във владеене на италианския.  

Преди да се гмурнеш - предложенията в списъка са от курсистите, а коментарите - от нас. Има ги, за да ти помогнат да се ориентираш, но най-лесно ще разбереш дали нещо е за теб или не като кликнеш и разгледаш. Започваме!  

1) Learn Italian with Lucrezia

Подходящ за: Всички нива  

Фокус: Изучване на общ италиански език  

Теми:  

  • Уроци по граматика за всички нива
  • Уроци по лексика (релевантна и използвана в ежедневния италиански)  
  • Италианска попкултура
  • Влогове на тема: рецепти, лайфстайл, случки от живота в Италия)

Ютюб каналът на Лукреция оглавява и списъка на нашите курсисти (освен на екипа); той е един от най-харесваните и полезни към момента.  Огромно богатство от различни по дължина видеа, фокус върху граматиката - особено полезна за начинаещи и средно напреднали (нива А1.1, А1.2. А2.1, А2.2, В1.1.). Едно от големите предимства на Лукреция е умението и да подбира релевантни, интересни и полезни теми, което е есенциално, за да може всеки да намери това, от което има нужда, без да губи време.

2) Easy Italian

Подходящ за: (не съвсем) Начинаещи и средно-напреднали

Фокус: Автентичен италиански, Италианска култура и Общ италиански

Теми:

  • Италианска култура и живот  
  • Порядки, обичаи, начин на мислене на съвременните италианци  
  • Актуални теми  
  • Среща с неподправения италиански (от улицата)  

Страхотна находка за всички, които обичат Италия и искат да се доближат до италианската култура и живот. Повечето от видеата са интервюта със случайни минувачи по улиците на италианските градове (основно Милано), на любопитни и актуални теми. Не само са приятна, неподправена среща с автентичния италиански и италианци! (всички видове и възрасти), а като бонус - предават и атмосферата на италианските улици и градове. Темите варират от “най-важните жени в живота на италианеца”, “какви и колко кафета пият италианците на ден” до това как изкуствения интелект променя Италия. От пиле - мляко, поднесено по усмихнат и симпатичен начин, помахване от италианските улици и докосване до богатството на италианския речник.

3) Passione Italiana

Подходящ за: Средно-напреднали

Фокус: Уроци по италиански и италианска граматика

Теми:

  • Уроци по италиански (най-много материали има за А2-В2)  
  • Италианска граматика лексика
  • Характерни изрази  
  • Рецепти
  • Италиански градове  

За тези, които чувстват, че винаги могат да научат ооооще малко лексика и за тези, които винаги са готови да чуят италианската граматика обяснена още веднъж, по различен начин (особено непоправимите престъпници - preposizioni, congiuntivo и др.), Passione italiana е страхотна, добре изпълнена, класическа опция. Фокусът е основно върху граматиката, но има и добре подбрани и изпълнени тематични уроци за лексика, куизове и игри.

4) Learn Italian with Teacher Stefano

Подходящ за: Начинаещи и A-нива

Фокус:  Тематични уроци, общ италиански

Теми:

  • Италианска лексика
  • Употреба на италианска граматика
  • Полезни, често срещани думи и изрази
  • Влогове в помощ на учещите
  • Италианска култура
  • Съвети как да научим италиански

Още един канал, препоръчан както от екипа на Долче, така и от курсистите. Teacher Stefano е шампионът на начинаещите и на тези, които имат нужда (или просто искат), да послушат италиански с малко по-забавени (нормални?) обороти. Страхотна опция и за тези, които се затрудняват с италианския акцент. Дикцията на Стефано е лесна за имитация и може да помогне да разберем, и да овладеем тънкостите на италианското произношение.

5) FUN AND EASY ITALIAN

Подходящ за: Начинаещи и A-нива

Фокус: Италиански в контекст, Сторителинг

Теми:  

  • Италианска лексика
  • Упражнения за слушане и разбиране
  • Приказки и скечове

Истинско съкровище за тези, които сега прохождат в италианския. Този канал получава шестица за методология и оригиналност материала, както и за дикция и скорост на говора, адаптирана към начални А-нива.  Ще е в помощ на онези, за които бързината на говорене на италианците е проблем в началото (всички) и за онези, които учат думите най-лесно в контекст (отново всички). Подходящ както за практика и упражнения за слушане, така за учене на нови думи. Идеално за водене на записки, тъй като текстът се появява на екрана с поставени визуални акценти върху всичко най-важно.

6) Learn Italian with Vaporetto Italiano

Подходящ за: Средно-напреднали

Фокус: Общ италиански

Теми:  

  • Италианска граматика
  • Упражнения за слушане и разбиране
  • Автентичен италиански  

Друг много ценен и качествен помощник за учещите италиански. Истината е, че пропуснахме да го включим в списъка на предложенията на екипа, но нашите курсисти не са толкова разсеяни! Vaporetto Italiano заслужава почетно място в дигиталната ти колекция от ресурси, особено ако искаш да  усъвършенстваш граматиката за А2 и В1  нива. Франческо има дълбоко разбиране за тънкостите на италианската граматика и умее да предаде знанията си по много логичен, спретнат и достъпен начин.

7) Pasta Grannies

Подходящ за: Всички (с английски субтитри)

Фокус: Италианска кухня, автентична Италия

Теми:

  • Автентична и традиционна италианска кухня
  • Интервюта и автентичен италиански
  • Италиански региони и регионални акценти  

Тайните на италианската домашна паста и не само - сладкиши, хлябове, супички и всякакви регионални деликатеси. Всичко поднесено топло и директно от кухнята на (някоя) италианска баба! И гарнирано с щедри дози автентичност - какво по-истински италианско от италианските баби в натуралния им хабитат? Бонус - регионални акценти. И ако това не ти стига, за да се събскрайбнеш начаса, добавяме, че фон на всяка баба и нейната кулинарна магия е някое красиво италианско градче, познато или още не...  Концепция - проста и гениална, да си оближеш пръстите!

8) Kiro Ebra

Подходящ за: Средно-напреднали и напреднали

Фокус:

Теми:

  • Хумор
  • Скечове  
  • Автентичен италиански  

Първото инста предложение на нашите курсисти е тик ток, инстаграм и ютуб звездата Киро Ебра. За тези, които обичат да консумират италианска поп-култура прясна прясна току-що извадена от фурната! Киро е (безкрайно) млад, колоритен и мега успешен, а неговите хумористични видеа са изключително популярни - някои имат над 3 милиона! гледания. Не ги подминавай, ако искаш да държиш пръста си на пулса на горещата, млада италианска поп-култура.  

9) lets.be.italians

Подходящ за: А-нива

Фокус: Разговорен италиански

Теми:

  • Италиански изрази  
  • Говорим италиански  

Let's be italians обещават, че с тях ще забравиш за езиковата бариера и ще научиш истински италиански. Това е второто симпатично инста предложение на нашите курсисти, в което идеята за “истински” италиански и “автентичното” в италианския - изказ, маниери, жестове е маааалко преекспонирано, НО пък точно затова може да бъде много полезно. Както и името, и медията подксказват, това са мини-уроци за това как да наподобим италианския маниер. От често срещани изрази, разликите между говорния и стандартния италиански, и повтарящата се рубрика “5 (или 7,8,10) начина да кажеш...на италиански”, заслужава си да посетиш този профил, ако искаш са си свериш часовника с говорния италиански и да научиш нови думи и изрази.

10) Speak Italiano – Pensieri e Parole

Подходящ за: Средно-напреднали

Фокус: Италианска култура, Общ италиански

Теми:

  • Интересни факти и новини от Италия и италианците  
  • Известни личности
  • Италиански като чужд език  
  • Италиански думи и изрази  

Единственото подкаст предложение на курсистите на Долче, но пък какво предложение! Чудесни, увлекателни и разнообразни епизоди, свързани с Италия, културата, ученето на италиански и какво ли още не! Епизодите са с дължина, идеална за консумация - обикновено между 5 и 15 минути, много добро качество на записа и чудесна дикция на водещата Линда Риоло. Отличен избор за тези, които искат да учат италиански, докато обогатяват общата си култура за Италия.

И свъсем накрая, но не и по важност, оставяме и кратък списък, на италиански сайтове, препоръчани от курсистите на Долче.

Надаваме се, че този списък с куратори курсистите на Долче Стилново, ще ти помогне да намериш най-подходящите и полезни за теб ресурси, които да те улеснят, вдъхновят и направят мечтата да говориш италиански като свой по близка.

Ако ти е интересно, ТУК можеш да видиш и предложенията на екипа на Долче с най-ценни ютюб канали и подкасти в помощ на учещите италиански.

Назад